Yenişehir Belediyesi Usta Yazarı, Genç Yazarlarla Buluşturdu

Yenişehir Belediyesi Usta Yazarı, Genç Yazarlarla Buluşturdu

Yenişehir Belediyesinin Yenişehir Kent Konseyi ile birlikte düzenlediği Osman Şahin Öykü Günleri etkinliğinin ödül töreni Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.

Mersin Yenişehir Belediyesi ile Yenişehir Kent Konseyi’nin “Hayat Eve Sığar, Hayaller Eve Sığmaz” sloganıyla düzenlediği Osman Şahin Öykü Etkinliği kapsamında liseli gençler öyküler yazdı, o öyküler bir kitapta toplandı.  Pandemi sürecinde eve kapanmak zorunda kalan gençleri yazmaya teşvik etmek amacıyla yapılan etkinlik süreci, liseli yazarların Türk öykücülüğünün usta ismi Osman Şahin ile buluştuğu ödül töreniyle sona erdi.  Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Osman Şahin Öykü Etkinliğinin geleneksel hale getirilmesi için üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti. Başkan Özyiğit, Yenişehir’de Osman Şahin adına müze ve kütüphane kurmak istediklerini de söyledi.

Yenişehir Belediyesinin Yenişehir Kent Konseyi ile birlikte düzenlediği Osman Şahin Öykü Günleri etkinliğinin ödül töreni Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.

Osman Şahin'in de katıldığı ödül töreni,  yazarın yaşamını, Türk edebiyatındaki ve Türk sinemasındaki yerini anlatan belgesel gösterimiyle başladı.

Etkinliğin koordinatörlüğünü üstlenen Yenişehir Kent Konseyi bileşenlerinden Hüsniye Çelik, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’e ve Yenişehir Kent Konseyi Başkanı Dilek Çakır’a desteklerinden dolayı teşekkür etti. 

Pandemi sürecinin herkesin hayatına bir şekilde dokunduğunu, herkesin hayatını değiştirdiğini ifade eden Çelik, bu süreçten özellikle gençlerin daha fazla etkilendiğini anlattı. Gençleri bir amaç etrafında buluşturmak için Osman Şahin Öykü Günleri etkinliğini düzenlediklerini belirten Çelik,“Toplumun en önemli paydası olan gençlerimize rehberlik etmek istedik. İlkokuldan beri sürekli yarışma içinde olan çocuklarımızı yarıştırmayalım dedik ve adına yarışma değil öykü etkinliği dedik. Öykü etkinliğini Osman Şahin’e ithaf ederek edebiyatımıza yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etmek istedik” dedi.

“Yazarlık bizim ülkemizde zor sanattır”

Doğma büyüme Mersinli olan,  1960’lı yılların sonlarında yazdığı öykü ve senaryolarla hem Türk edebiyatında hem de Türk sinemasında derin izler bırakan Osman Şahin de konuşmasına Türkiye’de toplumsal gerçekçi yazarların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek başladı.

“Yazarlık bizim ülkemizde zor sanattır” diyen Osman Şahin,  Nazım Hikmet’ten Sabahattin Ali’ye, Orhan Kemal’den Yaşar Kemal’e, Rıfat Ilgaz’dan Ahmet Arif’e, A. Kadir’den Fakir Baykurt’a, Başaran’dan Osman Şahin’e kadar pek çok yazarın zorlu bir hayat sürdüğünü anlattı. Şahin, kendisinin de 12 Eylül döneminde bir roman eleştirisi yüzünden 18 ay hapiste yattığını hatırlattı.

Osman Şahin, “Beni Atatürkçü bir öğretmen ve yazar olarak yetiştiren yer Dicle Köy Enstitüsüdür. Köy Enstitüleri Anadolu bozkırına Vivaldi müziği gibi gelmiştir. Daha sonra o okulları kapattılar. O okulları kapatanlar Türkiye’ye en büyük kötülüğü yaptılar” dedi.

 

“Genç yazar arkadaşlarımın çok okumasını istiyorum”

1970 yılında Kırmızı Yel adlı kitabıyla TRT büyük ödülünü aldığında Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, Necati Cumalı ve pek çok yazarın kendisine önerilerde bulunduğunu anlatan Osman Şahin, o önerileri tören salonunda bulunan liseli yazarlarla paylaştı.  Osman Şahin şunları söyledi:

“Yaşar Kemal,  ‘yaşlı kadınlarla yaşlı erkeklerin dizinin dibinden ayrılma. Onlar 120 sözcükle ancak konuşurlar ama her bir sözcükleri bir hap haline gelmiştir. O sözcükleri edebiyatta kullanın’ demişti. Necati Cumalı ise ‘hiçbir yazarlarla tartışmaya girme’ dedi ve şu tarihi sözleri söyledi:  ‘Türk halkının dramı ağır ceza mahkemeleri dosyalarında gizlidir. O dosyaları ele geçir ve öykülerini yaz.’ Çok okumanızı istiyorum genç yazar arkadaşlarım.  Anadolu halkının folkloru çok zengindir. Herkesle konuşun. Dağlarımıza, vadilerimize çıkın. Anadolu köylüsü doğanın da yazar olduğunu söyler. Doğa en büyük yazardır.  Şiir, deneme, öykü, roman her şey insana dairdir.”

“Genç Osman Şahinler teşvik edilecek”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, Osman Şahin’in doğduğu topraklarda ilk kez yazar adına böyle bir etkinlik yapıldığına, yazarın kendi memleketinde ilk kez gençlerle böylesine kapsamlı bir etkinlikte buluştuğuna dikkat çekti ve Mersin’de bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Başkan Özyiğit, Osman Şahin adına doğduğu topraklarda böyle bir etkinlik yapılmasının ahde vefa örneği olduğunu da belirterek Yenişehir Kent Konseyi Başkanı Dilek Çakır ile etkinlik Koordinatörü Hüsniye Çelik’e teşekkür etti.  

Başkan Özyiğit, “Yenişehir Kent Konseyi bileşenlerimiz Osman Şahin’in adına, değerine yaraşır bir etkinliğe imza attı. Hem Osman Şahin’i yeni nesillerin tanımasını sağladılar hem de liseli gençlerimizi yazmaya, kendilerini ifade etmeye, hayallerini anlatmaya teşvik ettiler. Bununla da kalmadılar genç öykücülerimizin öykülerini bir kitapta toplayarak onların yazarlık yolunda ilk adımı atmasını sağladılar. Etkinliğimize katılan liseli gençlerimiz, usta yazarımız Osman Şahin ile aynı kitapta buluştular.  Bir genç için bundan daha büyük bir ödül yoktur diye düşünüyorum. Yenişehir Belediyesi olarak Osman Şahin Öykü Etkinliğinin geleneksel hale getirilmesi, daha da geliştirilmesi için üzerimize düşeni yapacağımızı bilmenizi isterim. Dileriz ki bu etkinliğimiz sayesinde bu toprakların genç Osman Şahinleri keşfedilecek, teşvik edilecek” dedi.

Başkan Özyiğit, Osman Şahin’in kitaplarının, eserlerin yer alacağı bir kütüphane ve müzeyi Yenişehir’e kazandıracaklarını da söyledi.

Konuşmasında, Osman Şahin’in öykücülüğü üzerine görüşlerini de paylaşan Başkan Abdullah Özyiğit, “Anadolu’nun ırmakları gibi arı duru yazdı, Türkçe yazdı, Türkçe denizine aktı. İyi ki varsınız Osman Şahin. İyi ki yazdınız” ifadelerini kullandı.

Başkan Özyiğit, Osman Şahin'in kendisi için imzaladığı, kadın mücadelesini anlatan Mor Cepken kitabından da bir bölüm okudu.

Etkinlikte, seçici kurul tarafından belirlenen öyküleri kitaba alınan 13 öğrenciye yazarlık hayatlarındaki ilk telifleri ödendi, çeşitli hediyeler verildi.

13 liseli gencin öykülerinden oluşan,  ayrıca seçici kurul üyeleri Osman Şahin, Nazmi Bayrı, Sadık Arslan, Remzi Karabulut ve Abidin Yağmur’un da birer öykü ile yer aldığı seçki kitabı da katılımcılara hediye edildi.