ÜRETİCİ VE KOMİSYONCULAR ENDİŞELİ

ÜRETİCİ VE KOMİSYONCULAR ENDİŞELİ

Tarım Bakanlığı’nın narenciye teşvik primini açıklamaması üretici ve komisyoncuları zor durumda bıraktı… Mersin Yaş Sebze-Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Refik Canatan; “Bakanlık teşvik primini bir an önce açıklamazsa Avrupa pazarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırız. Avrupa pazarını kaybedersek narenciye dalında çürür” dedi.

Narenciye teşvik primlerinin Tarım Bakanlığı tarafından açıklanmaması nedeniyle hasadı yapılmayan narenciye hem üreticiyi hem komisyoncuyu üzdü.

Türkiye’nin narenciyede dünyanın önde gelen ülkesi olmasına rağmen Tarım Bakanlığı’nın teşvik primini açıklamamasından dolayı pazarı İspanya ve Hollanda’ya kaptırmak üzere olduklarını belirten Mersin Yaş Sebze-Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Refik Canatan; “Bakanlık teşvik primini açıklamamaya devam ederse bu yıl narenciye dalında ve çürümeyle karşı karşıya kalır” dedi.

Narenciyenin dalında çürümesinin sadece üreticilere zarar vermeyeceğini belirten Canatan, “Çiftçinin yanında biz ihracatçılar da bu işten büyük zararla çıkacağız. Çünkü Türkiye’deki birçok ihracatçı, üreticilerden topladığı ürünleri soğuk hava depolarında bekletiyor. Teşvik priminin her açıklanmadığı gün bizim için artı maliyet demektir. Maliyet arttıkça da rakiplerimizle rekabet etme şansımız kalmaz” şeklinde konuştu.