‘ AIDS’İN SİZİ PARÇALAMASINA İZİN VERMEYİN’

‘ AIDS’İN SİZİ PARÇALAMASINA İZİN VERMEYİN’

Sağlık Bakanlığı, Ulusal AIDS Komisyonu ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlar bugünü hastalıktan korunma ve bilinçlenme adına fırsat olarak tanımlıyor.

İl Sağlık müdürü Dr. Çağlar Çatak, Dünya IDS günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de ilk AIDS vakasının 1985 yılında görüldüğünü hatırlatırken, vaka sayısının  2010 yılının Haziran ayı sonu itibariyle 801’e ulaştığını belirterek, bunun yanında 3 bin 376 kişinin de ’taşıyıcı’ konumunda olduğunu açıkladı.

Çatak, istatistiklere göre enfekte olanların yarısından çoğunun, hastalığı korunmasız cinsel ilişki yoluyla kaptığı, yine aynı şekilde eşlerinden HIV enfeksiyonu kapan kadın sayısının da her geçen gün arttığını vurguladı.

AIDS’in henüz etkin bir aşısı olmadığını ve bu hastalığa karşı koruyucu önlemlerin, gönüllü danışmanlık ve ters merkezleriyle halk eğitimlerinin büyük rolü olduğunu kaydeden Çatak, hastalıkla mücadelede tedavi sürecindeki yeniliklerinse oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

Yeni ilaçlarla tedavinin hastalık belirtilerinin ortaya çıkışını geciktirdiği gibi hastaların daha uzun yaşamalarına da imkan sunduğunu anlatan Çatak, AIDS hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri de sıralayarak;’’  "Hastalığın ailemizi ve toplumumuzu parçalamasına izin vermemeliyiz.’’dedi.