Bu Proje Çamlıbel’e Güzel Gelecek

Bu Proje Çamlıbel’e Güzel Gelecek

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi Yarışması’ sonuçlandı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi tarafından düzenlenen ‘Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi’ tanıtımına katıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi Yarışması’ sonuçlandı. ‘Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi’ tanıtımına katılan Başkan Seçer,  yarışmaya 40 projenin katıldığına dikkat çekti. Projenin Çamlıbel’i her anlamda değiştireceğini ifade eden Seçer, “Artık burada fiili olarak bir çalışma başlayacak. Buranın fiziksel yapısı değişecek. Buranın fiziksel yapısının değişmesi, buranın havasını, sosyalitesini, ticaretini, ekonomisini, buranın bakış açısını da değiştirecek” dedi.

Çamlıbel’in arzu edilen noktalara erişmesi için akıl, bilim ve uzmanlar yoluyla çalışmalar yapılması gerektiğini aktaran Seçer, hayata geçirecekleri Metro Projesi, çalışmalarını sürdürdükleri bisiklet yolu projesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin bazı birimlerinin Marinavista’ya taşınmasının da Çamlıbel’in canlanmasına fayda sağlayacağını dile getirdi. Kortej yürüyüşüyle başlayan proje tanıtımında bale gösterisi ile mini bir konser de düzenlendi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi Yarışması’ sonuçlandı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi tarafından düzenlenen ‘Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi’ tanıtımına katıldı. Çamlıbel’i canlandırmak ve yeniden cazibe merkezi haline getirmek için ilk adımı atan Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile Çamlıbel dönüşecek ve değerleri korunarak yenilenecek. Projenin Çamlıbel’i her anlamda değiştireceğini ifade eden Seçer, “Buranın fiziksel yapısı değişecek. Buranın fiziksel yapısının değişmesi, buranın havasını, sosyalitesini, ticaretini, ekonomisini, buranın bakış açısını da değiştirecek” dedi.

 

Kortej Çamlıbel boyunca yürüdü

‘Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi’nin tanıtım programı, Askerlik Şubesi önünden kortej yürüyüşü ile başladı ve yürüyüş Çamlıbel boyunca devam ederek Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Korteje Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı da çaldığı birbirinden neşeli parçalar ile eşlik etti. Törene, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Akdeniz Çamlıbel Derneği Başkanı Hüseyin Karlıklı, CHP il ve ilçe yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve daire başkanları, Meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar da katıldı.

 

Çamlıbel’de bale gösteri yapıldı

Meşaleli kortej yürüyüşünde sokaktaki ve balkonlarındaki vatandaşları selamlayan Başkan Seçer’e ‘Mersin seninle gurur duyuyor’ ve ‘Büyük Başkan’ sloganları atıldı. Tanıtımda, Ahmet Demirci koreografisi ile konservatuar lise öğrencilerinin sergilediği bale gösterisi ilgiyle izlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda süren tanıtımda, Çamlıbel Kentsel Yenileme Projesi Yarışması’nın birinci, ikinci ve üçüncülerinin proje görselleri ile mansiyon ödülüne layık görülen projelerin görselleri sergilendi. Törende daha sonra Mersin’in yerel sanatçılarından Demet Yıldırım ve Doğan Can Yıldız mini bir konser verdi.

 

Prof. Dr. Gök: “Böylesine önemli bir projeyi başardığı için Başkan Seçer’i kutluyorum”

Açılış konuşmasını yarışmanın jüri başkanı ve şehir plancısı Prof. Dr. Tamer Gök yaptı. Prof. Dr. Gök, uzun yıllardır süren kent merkezi canlandırma projelerinden söz ederek, “Bu Sayın Başkan Vahap Seçer’e kısmetmiş. Kutluyorum. Teşekkür ediyorum. Böylesine önemli bir projeyi başardığı için. Bu kentsel tasarım projesi ne yapacak? Burayı yeniden canlandıracak, sağlıklaştıracak, hayatiyet kazandıracak, güzelleştirecek. 2 temel görevi var projenin. Birincisi yeniden işlevlendirme yapacak. Yürürken gördünüz, ticari faaliyetlerin birçoğu burayı terk etmiş, dükkânlar boş. Bunların yeniden canlanması için buraya yeni tür fonksiyonlar. Neler gelebilir, ne tür işlevler yer alabilir? Bu projenin ikinci görevi de çevrenin iyileştirilmesi ve fiziki. Bu ikisi beraber birbiriyle paralel yürüdüğü takdirde bu sağlıklaşma, canlanma ve güzelleşme projesi başarılı olur” dedi.

 

Okumuş: “Hedefimiz kentin sahip olduğu doğal ve yapay kültürel kimlik öğelerini tekrar canlandırmak”

Ödülü kazanan projenin ekip lideri mimar Ezel Okumuş, proje detayları ile ilgili bilgiler verdi. Planlama ve tasarım kararlarını görsellerle destekleyen Okumuş, “Heyecanlıyız, gururluyuz” dedi. Bölgenin önemine dikkat çeken Okumuş, “Aslında 2 kilise arasında başlayan bu kentsel oluşumun başka bir hikâyeye dönüşmesi ve genişlemesiyle buradayız. Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi de bu oluşumda çok önemli bir rol oynuyor. Özellikle son dönemde yakın çevresinde yapılan farklı projelerden de beslenerek, örneğin sahil kısmında yapılan rehabilitasyon, restorasyon, rekreasyon projeleri, Millet Bahçeleri Projeleri, Uray Caddesi’nde yapılan yenileme projeleri derken, meydan ve sokak aslında daha da anlam kazanmış durumda. Müthiş bir geçiş noktası. Bizim hedefimiz bu bağlayıcı rolünü meydanın ve sokağın aslında güçlendirmek, pekiştirmek. Bir yandan da kaybolan kimlik değerlerini ortaya çıkararak Mersin’in sahip olduğu doğal ve yapay kültürel kimlik öğelerini aslında alanda tekrar canlandırmak” diye konuştu.

 

Seçer: “Günün bu saatinde kentin kalbi karanlığa bürünmüş”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, balkonlardan kendilerini izleyen Çamlıbelli hemşehrilerine de seslenerek, “Derinliğine bakıyorum, üzülüyorum. Günün bu saatinde kentin merkezi, kentin kalbi, kentin en kadim tarihi dokusu karanlığa bürünmüş. İnsanlar evlerine çekilmiş, esnaf dükkanını erkenden kapatmış ve belirli bir saatten sonra da ölü bir bölge haline gelen bir alandan bahsediyoruz. Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi. 2 çok değerli kavram bir araya gelmiş. Cumhuriyet ve Atatürk. Bu kadar tesadüf olamaz. Cumhuriyetçi ve Atatürkçü olunca insan heyecanlanıyor böyle” dedi.

Güzel ve değerli bir çalışmanın yapıldığını belirten Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak Çamlıbel’e sahip çıktıklarını ifade ederek, “Çıkmaya çalışıyoruz demiyorum, çıkıyoruz. Ama yapılan işin bir anlamı, bir değeri, bir bilimsel dayanağı, bir hesabı, bir kitabı olmalı. Gerçekten yapıldığı zaman insanlar tarafından takdir görmeli. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni yöneten ekibin bakış açısı; yaptığımız işin bir değerinin olması, bir anlamı olması, bir kalitesi olması üzerine dayalı. Yapalım, yasak savalım, yapmış gibi yapalım, davranalım ve günü kurtaralım. Böyle bir belediyecilik anlayışını reddediyoruz. Bugüne kadar yapıla gelen ve kente hiçbir şey katmayan böyle bir belediyecilik anlayışını hem kınıyorum hem tekrar da reddediyorum” diye konuştu.

 

“Çamlıbel arzu ettiğimiz noktalara erişecekse bunu akıl, bilim ve uzmanlar yoluyla yapmamız lazım”

Çamlıbel’in arzu edilen noktalara erişmesi için akıl, bilim ve uzmanlar yoluyla çalışmalar yapılması gerektiğini aktaran Seçer, “Çamlıbel'i ihya edeceğiz, vatandaşlarımızı burada mutlu edeceğiz. Nasıl yapacağız? 50 tane elektrik direği dikeceğiz, 10 tane parke koyacağız, 20 tane park bankı koyacağız ve Çamlıbel canlanacak. Allah aşkına, 21. yüzyıl dünyasında, bilimin önderliğinde ülkelerin arşa çıktığı bu dönemde insana gülerler. ‘Hayır’ dedik. Çamlıbel arzu ettiğimiz noktalara erişecekse bunu akıl yoluyla, bilim yoluyla ve uzmanlar yoluyla yapmamız lazım. Onun için yarışmaya çıkalım, çok değerli üyelerine davet çıkaralım. Sayın Tamer Hocamın da söylediği gibi. Hem ülkemizin en değerli, en müstesna kentimizde bulunan buradaki üniversitelerimizden Mersin Üniversitesi'nden, diğer üniversitelerden çok değerli bu konuda otoriteleri söyleyecek sözü olanları dahil edelim. Yapılacak çalışmaları onlar değerlendirsin” ifadelerini kullandı.

 

Fiziksel yapının değişmesi her şeyi değiştirecek

Yarışmaya toplam 40 projenin katıldığını sözlerine ekleyen Seçer, bunun önemine ve değerine değinerek, “Demek ki bu çağrımız karşılık bulmuş. Dereceye giren projeleri gördünüz ama bir tanesi bu bölge için en uygun proje olarak değerlendirildi. Bu bir tasarım. Henüz işin başındayız. Evet tasarımımız bu, bunu ete kemiğe büründüreceğiz. Uygulama projeleri yapılacak. Artık burada fiili olarak bir çalışma başlayacak. Buranın fiziksel yapısı değişecek. Buranın fiziksel yapısının değişmesi, buranın havasını, sosyalitesini değiştirecek, ticaretini değiştirecek, ekonomisini değiştirecek, buranın bakış açısını değiştirecek” diye konuştu.

 

“Her dakikamız bir çalışma, her dakikamız bir değişim”

Metro Projesi’nin de Çamlıbel’in de canlanmasına faydası olacağını ifade eden Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Oysa ki biz o projeyi Çamlıbel canlansın diye yapmadık. Tamam toplu taşıma projesi ama işte onun Özgür Çocuk Parkı’ndaki istasyonu Çamlıbel’in bundan sonraki süreçte canlanmasına sebebiyet verecek en önemli çalışma diye görüyorum. Çünkü binlerce insan 8 dakikada, 10 dakikada Mezitli’den Çamlıbel’e burada alışveriş yapmak için, zamanını geçirmek için ulaşabilecek. Bizim burada yaptığımız birçok çalışma, merkezi hükümetin yaptığı Millet Bahçesi çalışması buraya tesir edecek, eğer gerçekleşirse. Balıkçı Barınağı’na bir proje çalışılıyor. Bunu Büyükşehir Belediyesi talep etti. Her şeyde olduğu gibi bu talep reddedildi. Biz yapacağız dediler. İnşallah buyursunlar yapsınlar. Merkezi hükümettir, para gani, para onlarda, yapsınlar, yeter ki Mersin'e yapsınlar. Her yapanı alkışlarız, çok konuşanı değil de yapanı alkışlarız. Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesiyle, gücüyle, yapısıyla zaten Mersin’e olması gerekeni yapıyoruz. Yapmaya çalışmıyoruz, yapıyoruz. Bakın bunu iddia ile söylüyorum. Zaten yapıyoruz boş durmuyoruz. Her dakikamız bir çalışma, her dakikamız bir değişim, bu iddiayı ortaya koyuyoruz.”

 

“Bizlerin buraya gelmesi Çamlıbel’in canlanmasına artı bir önem, değer katacak”

Marinavista’yı kiraladıklarını duyuran Seçer, bunun için Cumhurbaşkanlığı’ndan imza beklediklerini söyledi. Seçer, Kırmızı Lacivert İşhanı’nı yıkıp kent meydanı yapacaklarını, Taş Bina’yı boşaltıp Kent Müzesi yapacaklarını, Ak Kahve’yi yeniden hayata geçireceklerini ifade ederek, “Kentimizde ekonomik olarak atıl duran bu binaları değerlendireceğiz. Aklın yolu bir. Bizlerin buraya gelmesi Çamlıbel'in canlanmasına artı bir önem ve değer katacak. Taş Bina’nın restore edilmesi buraya bir değer katacak. Şu anda 380 araçlık, 20 motosiklet, 380 otomobil park edilebilen 2 katlı yer altı Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nin yanındaki ve Özgür Çocuk Parkı Metro İstasyonu’na yer altından bağlanacak olan otoparkın bitmesi Çamlıbel'in canlanmasına yarar sağlayacak” dedi.

4.9 hektar yenileme alanı çalışmaları olduğunu aktaran Seçer, “Bunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir şirketi ihaleye girdi aldı. Fedakarlık da yaptı. Teşekkür ediyoruz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’na, onun çalışma arkadaşlarına. Mersin’e bir katkı yapmaya çalışıyorlar. Dün de arkadaşlarım geldi bana sunum yaptılar. Orada İstiklal Caddesi’nde, Uray Caddesi’nde, Atatürk Caddesi’nde yapacağımız her dokunuş, orada Azakan’da, Taşhan’da yapacağımız her dokunuş; Uray Caddesi'nde Karamancılar Konağı’nda güçlendirme çalışmalarını bitirdik, şimdi restorasyonuna giriyoruz; yapacağımız her çalışma, Balık Pazarı esnafına söz verdim, dükkanlarının giydirmesini ben yapacağım, proje çalışılıyor. Oradaki çalışma buraya yansıyacak. Kasaplar Çarşısı’nı kamulaştırıyoruz. Oraları insanların akşamları hoşça vakit geçirecekleri mekan haline getireceğiz. Çamlıbel'in canlanmasına yarayacak” diye konuştu.

 

“Kentte yaptığımız her dokunuş kentin her noktasını ihya eder”

Bisiklet yolu çalışmalarının da Çamlıbel’in canlanmasına çok büyük katkısının olduğundan bahseden Seçer, Atatürk Parkı’nın tahsisi ile ilgili sorunlar yaşadıklarını hatırlattı. Seçer, “Herkes zannediyor ki burada kuştan, kurttan, her şeyden Büyükşehir Belediyesi sorumlu. Yasalar karşısında değiliz ama vicdanen, aklen Mersin sevgisi devreye girdiği zaman biz her şeyden kendimizi de sorumlu addediyoruz, bizim için hiçbir sıkıntı yok. Her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Gittik yalvardık, ‘buranın bize tahsisini verin, ihaleye çıkamıyoruz’. Aldık 2 yıllık ön tahsis, orada düzenlemeler yaptık. Bakın Atatürk Parkı’na gece giremiyordunuz, geceyi bırakın gündüz giremiyordunuz. Şimdi bisiklet yolu geçiyor. Bu bisiklet yolunun dahi Çamlıbel'in canlanmasında çok büyük önemi, katkısı olduğunu bilmenizi istiyorum. Demek ki kentte yaptığımız her dokunuş kentin her noktasını ihya eder. Yeter ki akıllı, mantıklı, doğru, düzgün, bilimin ışığında dokunuşlar yapın” dedi.

 

“Çamlıbel canlanacaksa önce Çamlıbel ahalisinin buna sahip çıkması lazım”

Yarışmaya 40 projenin katıldığını ve en uygun olanının seçildiğini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, emeği geçenlere teşekkür ederek, Çamlıbel’in canlanması için Çamlıbel ahalisinin de sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Eğer Çamlıbel ihya olacaksa, Çamlıbel'e yeni bir format atacaksak, Çamlıbel canlanacaksa belediye başkanından önce, belediye çalışanlardan önce Çamlıbel ahalisinin buna sahip çıkması lazım. Herkesin bu çalışmalara katkı sunması lazım. Buradaki çalışmalar, hazırlanan proje kutsal bir metin değil, değişemez değil. Elbette ki makul bir takım fikirlerle, ufak tefek tabii ki teknik anlamda sorumlu ya da yetkili olan kardeşlerimiz bunun üzerinde çalışmalar yapabilirler. Ben tekrar Çamlıbel'de yaşayan, burada ticari mekanları işleten vatandaşlarımı sorumluluk almaya, katkı sunmaya davet ediyorum. Her geçen gün umut ediyorum, diliyorum, Mersin için çok daha güzel, çok daha yarınlara dönük, çok daha çocuklarımıza miras olarak, bir değer olarak iyi şeyler bırakalım onun adı miras olsun, onlar bu bıraktıklarımızla övünsün. Çok daha güzel işler olacak.”

Başkan Seçer konuşmasının ardından projenin ekip temsilcisi Mimar Cemil Hamdi Okumuş’a ve proje ekibi ile ekip ortaklarına plaket takdim etti. Tören toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.