HADRA HAMAMI RESTORASYONUNDA SONA GELİNDİ

HADRA HAMAMI RESTORASYONUNDA SONA GELİNDİ

Akdeniz Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mersin İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Adana Röleve Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen ‘Tarihi Hadra Hamamı Restorasyon ve Konservasyon’ çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Hadra Hamamı’nda, restorasyon uzmanı yüksek mimar gözetimi ve denetiminde sürdürülen çalışmalarda, tarihi yapının çevre duvarının yanı sıra, yer döşemeleri ve soğukluk kısmındaki bezemeler, yer döşeme mermerleri sona erdi. Yapımına 1917 yılında başlanan ve 1921’de tamamlanan tarihi yapının bahçesinin de düzenlenmesinin ardından restorasyon ve konservasyon çalışmalarının bir ay içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Geçen aylarda yürütülen restorasyon ve konservasyon çalışmaları sırasında uzman ekiplerin işçiliğiyle, hamamın soğukluk ve ılıklık bölümlerinde yer alan duvar resimleri ve yazılar gün yüzüne çıkarılıp temizlenmiş, resimlerin aslına uygun bir şekilde temizlenmesinin ardından da sağlamlaştırma işlemine geçilmişti. Çalışmalarda ortaya çıkarılan resimlerde ev, değirmen ve manzara temalarının işlendiği görülürken, bazı resimlerin altında da eser sahibinin adı olduğu düşünülen biri Osmanlıca, diğeri de Yunanca olmak üzere 2 yazı gün yüzüne çıkmıştı.

Tarihi Hadra Hamamı’nın restorasyon ve konservasyon projesini çok önemsediklerini vurgulayan Akdeniz Belediye Başkanı  Fazıl Türk, bir kentin kültürel ve tarihi mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasında, yerel yöneticilere büyük görev ve sorumluluk düştüğünü ifade etti.

Başkan Türk, “. Tarihi hamam, çalışmaların sona ermesinin ardından, kentimizde kültürel ve sanatsal etkinliklerin buluştuğu bir mekâna dönüştürülerek halkımızın hizmetine sunulacaktır” dedi.