SAĞLIK MÜDÜRÜ SICAKLARA KARŞI UYARDI

SAĞLIK MÜDÜRÜ SICAKLARA KARŞI UYARDI

Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, bulunduğumuz bölgenin coğrafi konumu nedeniyle yaz aylarında sıcaklık ve nem oranındaki artışın çok daha fazla hissedildiğini belirterek, mecbur kalınmadıkça günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında dışarıya çıkılmaması uyarısında bulundu.

Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, yaptığı açıklamada, artan sıcaklıklara dikkat çekerek aşırı sıcaklar karşısında insanları bekleyen tehlikeler ve alınması gereken tedbirler konusunda bilgiler verdi. Yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş çarpmasının, sıcaklığın yükselmesi ile önemli bir tehlike olarak ortaya çıktığını kaydeden Çatak, "Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması daha ciddi belirtilerdir" dedi.

Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Çatak, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir" şeklinde konuştu.

Çatak, mecbur kalınmadıkça günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında dışarıya çıkılmaması uyarısında bulundu.