Başkan Seçer’in Bayram Mesaisi Toroslar İlçesi İle Devam Etti

Başkan Seçer’in Bayram Mesaisi Toroslar İlçesi İle Devam Etti

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kurban Bayramı mesaisine Toroslar ilçesi ile devam etti. Esnaf ve kıraathaneleri dolaşan Başkan Seçer, vatandaşlarla hem bayramlaştı hem de talep ve isteklerini dinledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kurban Bayramı mesaisine Toroslar ilçesi ile devam etti. Bekiralanı Mahallesi’nde başlayan ziyaretine Soğucak, Ayvagediği ve Gözne Mahalleleri ile devam eden Başkan Seçer’i, bölge sakinleri ilgiyle karşıladı. Yıllardır yaşadıkları içme suyu kesintisinin Başkan Seçer’le çözüldüğünü söyleyen bölge halkı; ulaşım, yol ve evde sağlık gibi birçok hizmet için de teşekkürlerini iletti. 4 mahallenin de esnafını ve kıraathanelerini dolaşan Başkan Seçer, vatandaşlarla hem bayramlaştı hem de talep ve isteklerini dinledi.

 “Kaynakları en akılcı şekilde kullanıyoruz”

Başkan Seçer; Toroslar’da Bekiralanı, Soğucak, Ayvagediği ve Gözne Mahalleleri’ni ziyaret etti. Başkan Seçer’e gezi boyunca; CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel, CHP Toroslar İlçe Başkanı Cumali Akbaş, belediye bürokratları ve muhtarlar eşlik etti.

Geride kalan 3 yıl içinde gerek Mersin merkezde gerekse de ilçelerde çok önemli hizmetleri ve projeleri hayata geçirdiklerini, her soruna çare bulduklarını ifade eden Başkan Seçer, “Biz zaten sorunları çözmek için varız. Herkesin içi rahat etsin. Engellemeler ve olumsuzluklar karşısında ağlamak zayıf adamların işidir. Biz güçlü adamız” dedi. 3 yıllık Belediye Başkanlığı süresince az konuşup, çok iş yaptıklarına vurgu yapan Başkan Seçer, “3 yıl önce görevi devraldığımız günden bugüne yeni bir belediye ekibi olmanın, pandemi sürecinin ve hemen arkasından başlayan ekonomik krizin yarattığı bütün sıkıntıları en dipte tutarak, Mersin'e olması gereken hizmetlerin yapılması için gayret sarf ettik. Kaynakları en akılcı şekilde kullanıyoruz” diye konuştu.

Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir’in hizmetler için kullandığı ve kullanacağı bütçe hacminin de büyüdüğünü belirterek, “Göreve geldiğimizde 3 milyar lira bütçesi olan bu yapının, 3 milyar lira da borcu vardı. Şimdi Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin, MESKİ ve bağlı kuruluşları ile birlikte yaklaşık 9 milyar lira bütçesine karşılık, 2 milyar 250 milyon lira borcu var. Daha önce bir bütçeye bir borç vardı. Şimdi yaklaşık 4 bütçeye bir borç var. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin nereden alınıp, nereye taşındığını görmek açısından bir mukayese. Biz bu bütçeyi sizler adınıza kullanıyoruz. Allah hiçbir siyasetçiyi, kul hakkına tenezzül ettirip, sokakta yürüyemez hale getirmesin” dedi.

“Bizden kaynaklı olmasa da vatandaşın sıkıntısına seyirci kalamayız”

Büyükşehir Yasası’ndan kaynaklı bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Başkan Seçer, “Kanun şöyle; Biz MESKİ olarak ilçe belediyesi sınırları içinde bir çalışma yapacağımız zaman onlara yazı yazarız. Bize onay verirler. Biz çalışmayı yaparız, onlar üstünü kapatır, faturayı da MESKİ'ye gönderirler. MESKİ de bunu öder. Şu ana kadar bu yapılmamış. Gözne’de de aynı sorun var. Herkes de haksız bir şekilde MESKİ’ye yükleniyor. Şimdi ben arkadaşlara talimat verdim. Bundan sonra Toroslar bölgesinde, ara sokaklar da dahil yama işlemlerini Büyükşehir olarak biz üstleneceğiz. Her ne kadar bizden kaynaklı olmasa da, vatandaşın sıkıntısına seyirci kalamayız. Biz Gözne Ayvagediği'nin kanalizasyonunu yapıyoruz. Arıtma tesisini yapıyoruz. Ara caddelerde olan tahribatlara bakın. Fakat ana caddeler tertemiz Gözne’de. Bayram öncesi hepsini yaptık, bitirdik. Ara caddeler olduğu gibi duruyor” dedi.

“Bizim belediyemizde adaletsizlik, israf ve yolsuzluk olmaz”

Mersin’de kaynakları en verimli şekilde kullandıklarını, fakat 1 milyon 900 bin nüfusa göre bütçe alıp, kayıtlı ve kayıtsız Suriyeli sığınmacılarla birlikte 2,3 milyon kişiye hizmet götürmek için çabaladıklarını belirten Başkan Seçer, “Biz her şeye rağmen Mersin'in mevcut gücünü; bu ilave yükle beraber en akılcı şekilde, israftan uzak, doğru zamanda doğru işler yaparak, gereksiz projelere milyonlarca lira ödemeyerek kullanıyoruz. Bizim 2 çizgimiz var. Bir; bizim belediyemizde adaletsizlik olmaz. İki; bizim belediyemizde israf olmaz. Yolsuzluk olmaz, para buharlaşmaz. Bunlar bizim kırmızı çizgimiz” dedi.

Mersinlilerin hizmetin en iyisine layık olduğunu ve bunun için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Seçer, “Yaptığımız yolları, köprülü kavşakları, hizmetleri görüyorsunuz. Aldığımız otobüsler Avrupa standardında. O sarı limon otobüsler Türkiye'de ilk kez Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne geldi. Otobüslerimiz bu bölgeye günde 16 sefer yapıyor. Vatandaşlar memnun ve ek sefere ihtiyaç duymuyor” dedi. Gelen talepler üzerine otobüs güzergahların yeniden gözden geçirileceğini belirten Başkan Seçer, “Toplu taşıma maliyetinin yüzde 80’nini belediye olarak zaten biz karşılıyoruz. Bizim taşıma ücreti olarak vatandaştan topladığımız ücret, toplu taşımada yıllık masrafımızın yüzde 20’si bile değil” dedi.

“MESKİ’nin feraseti sayesinde bu bölgede su sorunu ortadan kalktı”

Bu bölgede su ile ilgili önemli sorunların ortadan kalktığını memnuniyetle gördüğünü söyleyen Başkan Seçer, “Ben daha önce de bu bölgeye geldim. En temel sorun suydu. MESKİ'nin feraseti sayesinde Bekiralanı, Soğucak, Kepirli, Gözne ve Ayvagediği başta olmak üzere, bütün bu bölgenin su sorunu ortadan kalktı. Son iki yıldır suyla ilgili bir şikayet bizim kulağımıza gelmiyor. Demek ki akıllı işler yapılırsa, doğru projeler yapılırsa hiçbir sorun kalmaz” ifadelerini kullandı.

MESKİ’nin iki yıl önce başlattığı SCADA sistemi sayesinde kayıp kaçak oranının azalmasının da, bölgenin su sorununun çözümüne büyük katkısı olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, “Biz kaçak ve kayıpları SCADA sisteminden takip ediyoruz. Bu bölgede kaçak kayıp oranı düştü. Eskimiş sistemleri yenileyip, bir de çalınan sular için önlem alınca, bölgenin suyu arttı” dedi. Seçer ayrıca, “Cehennem Deresi’nde de ilave çalışma yapıyoruz. Cehennem Deresi’nden yeni isale hattı çektik. Ayrı noktalarda 2 tane 2 bin metreküplük su deposunu tamamladık. Ayrıca 3 yere 500 metreküplük su deposunu tamamladık. Geçen yıl yaşanan kuraklığa rağmen, her tarafta su sıkıntısı olmasına rağmen, bu bölgelerde su sıkıntısını önlemiş olduk” diye konuştu.

MESKİ'nin ticari bir kurum olmadığını ve gelirlerinin yaklaşık yüzde 95'inin su fatura bedellerinden oluştuğunu ifade eden Başkan Seçer, “MESKİ bir ticari kurum değil. Biz su fiyatlarını belirlerken kâr elde etmeyi değil, yapacağımız yatırımları göz önüne alırız. Suyun maliyetini göz önüne alırız. Şu anda suyu, mümkün olan en ucuz fiyata veriyoruz” dedi. Ayvagediği, Gözne, Bekiralanı, Kepirli, Soğucak ve Gözne’nin de içme suyu depolarının tamamlandığını ifade eden Başkan Seçer, “Bunlar daha tamamlanmadan sorunu çözmüştük zaten. Ama bu aslında 50 yıllık bir yatırım oldu. Bundan sonra bu bölgelerde suyla ilgili bir sorun yok” dedi. 

“Gözne-Ayvagediği Kanalizasyon Projesi devam ediyor”

Toroslar için önemli bir konu olan kanalizasyon çalışmalarından da bahseden Başkan Seçer, Gözne’nin kanalizasyon işinin yüzde 40’ının bittiğini belirterek, “Kanalizasyonun tamamlanması önümüzdeki yılın Haziran ayı gibi görünüyor, ama kış şartları bizi rahatsız etmezse daha erkene de çekebiliriz. MESKİ, olabilecek en iyi kanalizasyon sistemini kuruyor” dedi. Seçer, “Kanalizasyon’da Ayvagediği'nde başlayacağımız ikinci etabın ihalesi Ağustos ayında yapılacak. Çünkü biz ortak bir arıtma yapıyoruz. Ayvagediği, Gözne, Bekiralanı, Soğucak ve Kepirli. Ayrıca zaman yitirmemek için paket arıtma tesisini de kurduk ve bağlantılarını yaptık. Eylül ayından itibaren geçici bir paket arıtma tesisi hizmete giriyor. Büyük arıtma kurulana kadar beklememek adına, onu kuracağız. Sonra büyük arıtma bitince de oraya bağlayacağız” dedi.

Sazoluk içme suyu projesi için de söz veren Başkan Seçer, “Biz her gün gelecek demeyiz, bir gün deriz, o gün de gelir. Gelecek yıl orada sorununuz kalmayacak. Şimdi bunu söz olarak alabilirsiniz” dedi.

Antmen: “Büyükşehir bu bölgedeki sorunları çözüme kavuşturdu”

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Toroslar’ın yaylalarında yaşanan olumlu değişimin fark edildiğini belirterek, “Bu bölgede son 3 yıldır, başta su olmak üzere pek çok sorun çözüme kavuşmuş durumda. Diyorlar ki CHP iktidara geldiğinde ne yapacak? Mersin’e bakın, Mersin'in dağ köylerine bakın, sahil yerlerine bakın. Yenice'den Anamur'a, Çamlıyayla'dan Akdeniz'in sahillerine kadar gördüğünüz her yere, Büyükşehir Belediyesi tarafından eşit hizmet götürülüyor. Aynısını genel iktidara geldiğimizde de yapacağız” dedi.

Gökçel: “Vatandaşın memnuniyeti, bizi de memnun ediyor”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Kurban Bayramı ziyaretleri kapsamında iki gündür vatandaş memnuniyeti ile karşılaştıklarını belirterek, “Sayın Vahap Seçer'le Belediye Başkanı seçildikten hemen sonra yaptığımız Ayvagediği-Gözne ziyaretimizde; yıllardır buraların kanayan yarası olan içme suyu, atık su arıtma ve kanalizasyonla ilgili sıkıntıları çözeceğine dair söz vermişti. ‘Bir dahaki geldiğimizde bu sıkıntılarla ilgili bana şikayette bulunmayacaksınız’ demişti. Gerçekten de bu sorunları çözdü, şikayetleri ortadan kaldırdı ve sözünü yerine getirdi. Kendisine ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Soğucak Mahallesi Muhtarı Yaşar Demir, teşekkürlerini “Başkanım iki yıl önce bize su sözü vermişti. Sözünü yerine getirdi. O yüzden de sizlerin adına kendisine çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Mezarlık işlerimizde ve yollarımızda bir sorunumuz yok. Yama işlerinin hepsini yapıyorlar” cümleleriyle iletirken, Ayvagediği Mahallesi Muhtarı Ayhan Gümeli ise Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimleriyle koordineli çalıştıklarını belirterek, “Allah razı olsun, Başkanımız bizi hiç tek bırakmadı. Kışın kar mücadelesi, yazın yol mücadelesi hiç yalnız bırakmadı. Daire başkanları ve personeller buraya gelince gurur duyuyorum, çünkü çalışmaya geliyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Kışın 24 saat hiç yolumuz kapanmadı. Ayrıca yaz boyu kimsenin evinde su kesilmedi. Yıllardır yapılmayan Böğrüeğri-Çapar arasının asfaltı döküldü. MESKİ’miz, park bahçelerimiz, ilgili bütün dairelerimizin hiç biri durmuyor” dedi.

Bekiralanı Mahallesi Muhtarı Mustafa Tunçer, mahallesi adına yapılan hizmetlerden dolayı Başkan Seçer’e bir plaket takdim ederken; Gözne Mahallesi Muhtarı Şevket Taşkın da altyapı ve üstyapı yatırımlarından dolayı Başkan Seçer’e teşekkür etti.